Muskus schildpadden

www.muskusschildpadden.nl

Verzorging van Muskus schildpadden


Muskus schildpadden zijn gemakkelijk te verzorgen maar vragen natuurlijk wel om een goede verzorging. Allereerst moet u natuurlijk beschikken over een juist aquarium cq terrarium. In het hoofdstuk huisvesting kunt u hier van alles over lezen.

Muskus schildpadden hebben voldoende aan water op kamer temperatuur en het is dus niet nodig om het water extra te verwarmen. Water zo rondom 20 a 22 graden is prima. Wel is het belangrijk dat u een een bak kiest zonder deksel of iets met voldoende ventilatie. Als er continu condens staat op de ruiten dan is de omgeving te vochtig en dit kan zorgen voor schimmel vorming en verkoudheid. Het mag als vanzelf spreken dat dit funest is voor u muskus schildpad. 

Voeding

Muskus schildpadden zijn met name carnivoor en eten vooral insecten, schaaldieren, aas en bijna alles wat ze in het wild zouden kunnen vangen. Zorg ervoor dat u afwisselend voert en niet teveel. Om de dag tot 3 keer in de week voeren is voldoende. U herkent een dikke muskus schildpad snel. Als hij of zij bij hanteren zich terug wilt trekken in het schild en de huid cq vet wordt duidelijk naar buiten gestuwd dan is uw muskus schildpad te dik! Zorg voor voldoende beweging door ruime huisvesting en voor een afwisselende inrichting. Jonge dieren in eten in hun eerste levensjaar wel bijna dagelijks. Ook hier is variatie belangrijk. En zorg dat ze altijd de beschikking hebben over een kalk bron. 

Geef zoveel mogelijk vers voer! Zoals regenwormen, pissebedden, meelwormen, artemia, muggenlarven, vis, slakken etc. Mocht u droog voer willen voeren; voer dan Lundi korrels. Deze zijn online te bestellen en dit zijn geëxtrudeerde korrels voor watervogels zoals flamingo's etc. Maar het is vooral belangrijk dat u zorgt voor voldoende afwisseling. 

Als u er zelf geen problemen mee heeft zijn guppen prima voer.. Toch zijn de muskus schildpadden veelal veel te traag om ze te vangen. Deze guppen doen het dan ook prima tussen de muskus schildpadden. Ook b.v. vuurgarnaaltjes zijn prima voeding. Deze zijn ook zeer gemakkelijk zelf te kweken. 

Tevens is het erg belangrijk om voldoende kalk aan te bieden. Dit kan zeer gemakkelijk door eierschalen aan de schildpadden te voeren. Ze nemen dit graag op. Ook ongebleekte sepia is een prima kalk bron. 

Zonlicht-UV

Muskus schildpadden hebben geen UV of zonlicht nodig voor een goede ontwikkeling. Maar het mag natuurlijk wel. Ze zonnen namelijk relatief weinig en leven vooral onder water. Maar er zijn absoluut individuen die graag op het droge liggen al zont de meerderheid niet veel. Zorg wel voor een halogeen spot die warmte geeft boven het zand eiland. 

Zand eiland

Alle muskus schildpadden hebben een eiland nodig waarop ze kunnen zonnen en eventueel leggen! Als u zeker weet dat alleen een man heeft dan heeft deze geen graaf mogelijkheden nodig op het droge. Volwassen vrouwen hebben dat wel ook als er geen man bij zit! Ook volwassen vrouwen zonder man leggen eieren en moeten deze kunnen leggen op een geschikt eiland met b.v. rivierzand. Zie huisvesting voor verdere info. 

Een muskus schildpadden vrouw moet haar eieren kunnen leggen op een geschikt zand eiland. Ook als er geen man bij zit. 


Ziekten

Muskus schildpadden zijn niet snel ziek. Als u ziet dat het duidelijk niet goed gaat, of een van de dieren is verwond of ademt zwaar, dan is het belangrijk dat u naar een dierenarts gaat. Er zijn verschillende dierenartsen gespecialiseerd in reptielen. Deze zijn gemakkelijk op internet te vinden. 

Het is belangrijk om gevarieerd te voeren om zo een kalk en of vitamine tekort te voorkomen! Voer vers en gevarieerd!