Muskus schildpadden

www.muskusschildpadden.nl

Sternotherus minor minor - kleine muskus schildpad 

Samen met de Minor Peltifer is dit de kleinste muskus schildpad. Een opvallende verschijning met zijn sterk gestippelde huid en schild waarin onderling natuurlijk wel variatie voorkomt. Een van de allermooiste muskus schildpadden, die er zijn, naar mijn mening. 

Familie: Kinosternidae

subfamilie: Kinosternae

Geslacht: Sternotherus

Soort: S. minor minorDe kleine muskus schildpad is voor het eerst beschreven in 1857 door de Zwitserse zoöloog Louis Agassiz. Ook deze kleine muskus schildpad is in het verleden ondergebracht in diverse families en geslachten. Hij komt nog steeds in het wild voor en is in zijn thuisland Amerika niet bedreigd in zijn voortbestaan. De meeste kleine muskus schildpadden zijn in gevangenschap gekweekt al komen wildvang importen richting Europa (2015) nog voor. 

De S. minor minor onderscheid zich van de andere Sternotherus soorten door zijn geringere afmetingen wat zijn naam minor natuurlijk al doet vermoeden. Ze zijn vooral geelachtig beide van kleur met een grote variatie in aftekeningen op het schild. Het schild bestaat vooral uit onderbroken lijnen en strepen met stip achtige vlekken. Ook de huid is tamelijk licht beige creme van kleur en heeft ook hier de typische vlekken en stippen. 

De juveniele (jonge) S. minor minor hebben wat uiterlijk betreft vaak veel weg van de S. Carinatus. Toch is er een duidelijk kenmerk om deze twee soorten van elkaar te onderscheiden. Het buikschild (plastron) van de Carinatus mist namelijk het kleine keelschild (intergulaar schildje).

Boven een S. Carinatus met het ontbrekende kleine keelschild.


De kleine muskus schildpad is niet de meest sociale van de muskus schildpadden en moet vaak alleen worden gehuisvest. Dieren die met elkaar opgroeien, en dit geld alleen voor vrouwen, kunnen vaak bij elkaar blijven maar ook dit kan fout gaan. Hou hier rekening mee bij de aanschaf. Het schild van de S. minor minor is vaak prachtig om te zien.