Muskus schildpadden

www.muskusschildpadden.nl

Huisvesting van Muskus Schildpadden

Muskus schildpadden zijn relatief gemakkelijke dieren die niet al teveel eisen stellen aan hun huisvesting. Toch moet er natuurlijk een goed aquarium cq terrarium tot hun beschikking staan.

Zorg voor een ruime huisvesting met een zand eiland dat ten alle tijden bereikbaar moet zijn. Een waterstand van ongeveer 20 cm is voldoende. Voor hele jonge dieren moet dit lager zijn. houdt ongeveer 2 x de lengte van het schild aan. Maar zorg er ook voor dat de dieren ten alle tijden het water oppervlak kunnen bereiken doormiddel van een stronk kienhout of stenen. Het zijn niet de beste zwemmers en kunnen zelfs in paniek verdrinken. 

Muskus schildpadden verstoppen zich graag. Geef hier dan ook voldoende mogelijkheden voor.


Als bodem bedekking kunt u het beste rivierzand of aquarium zand gebruiken. Gebruik nooit fijne kiezel stenen oftewel de gebruikelijke ondergrond die in veel aquaria wordt gebruikt. De steentjes worden gemakkelijk met eten ingeslikt en geven vaak veel problemen in de spijsvertering. Mochten er kiezels in het aquarium liggen zorg er dan voor dat deze nooit kleiner zijn dan de bek van de muskus schildpad. 

Zorg voor voldoende ruimte! een aquarium cq terrarium voor twee dieren moet minimaal 80 cm breed zijn en 40 cm diep en liever groter. Houdt er rekening mee dat mannetjes niet altijd goed samen gaan met vrouwen omdat ze hier teveel achter aanjagen... Houdt mannetjes eventueel gescheiden. Ook kan het gebeuren dat vrouwen onderling eventueel problemen geven. Vooral bij de S. minor minor en de S. minor peltifer kan er behoorlijke agressie zijn onderling. Dieren moeten dan eventueel apart gehuisvest worden. Houdt hier rekening mee bij aanschaf. Of als u liever een wat verdraagzamere muskus schildpad heeft kies dan voor de S. Odoratus of de S. Carinatus. 
 

Tevens is het van belang dat er een geschikte spot hangt boven het eiland waar de dieren zich kunnen opwarmen. Een halogeen spot voldoet vaak goed en zorg ervoor dat de temperatuur onder de spot op het zand ongeveer 35 C bedraagt. Zorg er ook voor de de dieren de spot nooit kunnen bereiken! Hier verbranden ze zich aan. Het is mooi als u de dieren op het eiland een warmere en een koelere plek kunt bieden zodat ze kunnen kiezen waar ze zich willen begeven.